Personalizarea sapunului natural

Personalizarea sapunului natural

Personalizarea sapunului natural

 

DSCF3382

Sapunul natural-personalizare

Fiind lucrat in general in transe mici sapunul natural poate fi personalizat in functie de cerinte.

Personalizarea se refera atat la reteta sapunului (compozitie) ,la culoarea sa,la uleiul esential ,dar si la forma pe care o are.

Modelul din imagine este un exemplu de model unicat  executat pe router CNC(masina cu momanda numerica) pornind de la o fotografie de pe internet.Modelul este executat din lemn dupa care este copiat in silicon;prin turnare in matrita de silicon sunt reproduse toate detaliile modelului din lemn.Pornind de la o fotografie sau un desen  se poate realiza practic orice model de sapun.

Bineinteles ca acest proces este costisitor si pentru amortizarea lui (costul modelului este foarte scump) trebuie executate mai multe sapunuri.

Totusi acesta poate constitui un cadou corporate impresionant si apreciat.

 

Sapun cu lapte de capra-adevar si legenda

Sapun cu lapte de capra-adevar si legenda

Sapun cu lapte de capra-adevar si legenda

DSCF0053In lumea sapunarilor handmade exista o multime de legende despre acest sapun.Nu m-am incumetat sa fac acest tip de sapun pana acum,consideram ca nu am destula experienta,dar trebuia sa incerc.

Inarmat cu toate temerile si tot ce se spunea despre acest sapun am inceput sa fac pregatirile necesare.Toata lumea spune ca fierbe ca un vulcan,ca se umfla,crapa si cate si mai cate altele,ca-ti vine sa te lipsesti.Dar, cu toate acestea trebuia sa incerc.Mi-am cantarit cantitatea necesara de lapte
cu care trebuia sa inlocuiesc apa din reteta,am pus-o la congelator si am uitat de ea cateva zile.Mi-am pregatit si niste cuburi de gheata ca sa pot raci apa in care trebuia sa reduc temperatura laptelui amestecat cu soda, (more…)

Despre sapunurile Simplyclean

Despre sapunurile Simplyclean

Despre sapunurile Simplyclean

Sapun model maramuresanAm inceput sa fac sapunuri naturale acum trei ani si jumatate. Primul meu sapun a fost un esec total; am citit cate ceva pe internet, am vazut unul sau doua tutoriale si mi s-a parut ceva usor,daca ai ceva indemanare. Am cumparat 1 litru de ulei de floarea soarelui, niste soda, apoi m-am pus pe treba: le-am cantarit, le-am adus la temperatura potrivita si am inceput sa le amestec.Descoperisem un calculator de sapun pe net si eram tare sigur ca va iesi o minune. Dupa mai bine de o ora de amestecat mi-am dat seama ca ceva nu e in regula, mai ales ca mixerul cu care amestecam se incinsese de nu-l mai puteam (more…)

Fabricarea sapunului natural

Fabricarea sapunului natural

Fabricarea sapunului natural

DSCF0395Sapunul natural este o denumire ce mi se pare incorecta,mai degraba ar fi corect spus sapun cu ingrediente naturale dar pentru ca s-a inradacinat ideea de sapun natural toata lumea o foloseste.

Sapunul natural este,in principiu,un sapun handmade,se face in transe mici,comparativ cu sapunul industrial si se poate obtine prin cateva metode:

 

 

  • metoda clasica šŸ˜® foloseau bunicii sau parintii nostri,fierband uleiurile sau untura de la porc cu lesie(un amestec de apa si cenusa),proces greoi care dureaza mult ca timp dar prezinta unele avantaje.Sapunul poate fii folosit imediat ce se raceste si intareste,mai era imbunatatit cu pelin sau alte ierburi.
  • metoda industriala:este un proces pe care nu vreau sa-l popularizez.Nu am incredere de loc in sapunurile industriale.Luati orice sapun de pe rafturile din supermarket si incercati sa cititi eticheta.Veti constata ca ati uitat limba romana.Eu personal nu inteleg aproape nimic din ce scrie pe ele,dar in nici un caz nu veti gasi scris pe ele sapun ci creamy bar,soap bar sau orice altceva.Cat despre ce contin,nu vreau sa mai spun.Practic sapunul industrial este un detergent,Puteti folosi orice detergent de vase sau de rufe pentru a va spala,e practic acelas lucru.
  • metoda melt and pour(incalzit si topit)-este o baza de sapun care se incalzeste si se toarna in forme.In ea se mai pot adauga parfumante,coloranti si altele.Nu am incredere in aceasta baza de sapun,nu stiu ce contine,dar o mentionez ca existenta
  • metota ā€œla receā€(Cold procces)-este un procedeu relativ simplu ce consta in amestecarea unor cantitati bine determinate,prin calcul,a unor uleiuri si unturi de regula vegetale,soda,apa,uleiuri esentiale si coloranti naturali.Acesta este tipul de sapun pe care ile gasiti pe acest site.Metoda se numesteā€la receā€ pentru ca temperatura la care se amesteca uleiurile este de 35-45 grade Celsius.Reactia care rezulta are ca efect saponificarea uleiurilor si obtinerea unui sapun cu ingrediente naturale.Aceste uleiuri contin acizi grasi,care prin proportia lor data de tipurile de uleiuri si ponderea lor in sapun confera anumite calitati sapunurilor.Maiestria sapunarilor consta in a alege aceste ingrediente si a le combina in asa fel incat sa obtina un produs de calitate.Pentru a va face o idee despre acizii grasi care se pot  gasi  in sapun parcurgeti urmatoarea lista:acid capric,acid caprilic,acid docosadienoid,eicosenoic,erucic,lauric,linolleic,linolenic,myristic,oleic,palmitic,ricinoleic,stearic.
Ce este Sapunul naturalĀ 

Ce este Sapunul naturalĀ 

Ce este Sapunul naturalĀ 

DSCF0383Este o combinatie intre soda,  uleiuri si apa (sau alt lichid). Prin interactiunea acestora rezulta procesul de saponificare ce are drept rezultat sapunul natural, sau mai corect spus sapunul cu ingrediente naturale. Da,unii din voi se vor speria la auzul cuvantului soda. Ce trebuie precizat de la inceput este ca pe baza unui parametru numit SAP (indice de saponificare), caracteristic pentru fiecare tip de ulei se calculeaza cantitatea necesara pentru a saponifica intreaga cantitate de uleiuri, ba se mai adauga un 5-10% surplus de uleiuri care au rolul de a conferi pielii un plus de conditionare pielii si de siguranta ca nu mai exista soda libera in sapun.

Ca si coloranti folosesc ingrediente naturale;sucul de morcov pentru galben pana la portocaliu(functie de cantitate),pudra de iarba de grau,roiba,ulei de catina etc.

Mirosul placut este obtinut cu uleiuri esentiale,cel mai folosit fiind cel de Litsea cubeba si Lavanda.