Despre sapunurile Simplyclean

by | Oct 31, 2017 | Sapunurile Simplyclean | 0 comments

Sapun model maramuresanAm inceput sa fac sapunuri naturale acum trei ani si jumatate. Primul meu sapun a fost un esec total; am citit cate ceva pe internet, am vazut unul sau doua tutoriale si mi s-a parut ceva usor,daca ai ceva indemanare. Am cumparat 1 litru de ulei de floarea soarelui, niste soda, apoi m-am pus pe treba: le-am cantarit, le-am adus la temperatura potrivita si am inceput sa le amestec.Descoperisem un calculator de sapun pe net si eram tare sigur ca va iesi o minune. Dupa mai bine de o ora de amestecat mi-am dat seama ca ceva nu e in regula, mai ales ca mixerul cu care amestecam se incinsese de nu-l mai puteam tine in mana.Tot pe net am dat de un sapunar mai vechi care dupa cateva intrebari mi-a zis ca din uleiul rafinat nu am sa obtin sapun in veci.Acum,eram foarte dezamagit, aveam doua posibilitati: sa renunt sau sa ma mai documentez. Nu prea sunt genul care sa ma dau batut asa ca am mai citit, am mai intrebat si m-am apucat de a dooua transa. A iesit un sapun de care eram foarte mandru: facea spuma, spala si cam tot ce trebuia sa faca un sapun.De atunci parca o vraja m-a cuprins, daca trec cateva zile in care nu am facut sapun intru in sevraj.Bine inteles ca foarte repede am umplut casa cu sapunuri,apoi pe a rudelor,a prietenilor si…si apoi am constatat ca este o pasiune scumpa.Toate materialele costa ceva bani. Am mai vandut cateva,ocazional dar foarte putin. Am incercat o multime de retete,posibilitatile sunt inimaginabil de multe,pana cand dupa atata timp am invatat sa fac un sapun bun.Ce inseamna un sapun bun pentru mine? Pai asta e simplu:

  • sa spele,asta e principala lui indatorire
  •  sa faca spuma frumoasa
  • sa fie cremos,emolient
  • sa nu irite pielea
  • sa miroasa frumos
  • sa aiba un aspect placut,culoare,miros,forma
  • sa dureze mult,mult,mult

Cam asta e ceea ce imi doresc de la un sapun. Dupa vreo doi ani si jumatate am reusit sa imbunatatesc toate aspecte mai sus amintite pana am ajuns sa obtin un stil de a face sapun handmade de care sa fiu multumit in primul rand eu. Bineinteles ca am incercat sapunuri naturale de la alti colegi sau din comert (le gasiti mai mult prin plafar) dar sincer si fara a dori sa ofensez sau sa ma laud majoritatea celor incercate au o hiba;dupa cateva utilizari se inmoaie, devin ca un jeleu.

Am reusit cu greu si dupa mult studiu sa obtin un sapun care ramane dur pana la ultima cojita pe care o mai poti tine in mana.

A fost greu? Nu stiu daca a fost greu dar a fost placut, ca in orice calatorie drumul pana acolo parca e cel mai important. Nu a trecut o zi ,in acesti ani, in care sa nu citesc ceva despre sapunul handmade,sa nu aflu ceva nou sau interesant  Important este ca imi place aceasta indeletnicire, am reusit sa notific pe portalul CPNP al Ue cateva retete de sapun pe care va invit sa le incercati.